Geschiedenis domotica

 Domotica is ontstaan in de jaren 70. In die tijd was ook de opkomst van de computers en elektronische apparaten. In die tijd was domotica nog heel beperkt en alleen mensen die veel luxe hadden gebruikte het.


De eerste stappen

 De basis van domotica werd al in het begin van de 19e eeuw gelegd met de uitvinding van elektriciteit. Op het moment dat elektriciteit steeds vaker in huis gebruikt werd, konden mensen apparaten zoals lampen bedienen en elektrisch bellen. Hiermee werd de basis van een slim huis gelegd.
 In de 19e eeuw kwamen dan ook de eerste elektrische huishoudelijke apparaten, zoals de stofzuiger in 1901, de koelkast voor in huis in 1913, en de wasmachine in 1904. Deze apparaten zorgden ervoor dat het dagelijks leven een stukje makkelijker werd, maar ze werkten nog niet automatisch. Je moest ze zelf aanzetten...


De opkomst van de slimme apparaten

 In de jaren '50 en '60 begonnen apparaten steeds slimmer te worden. De eerste “slimme” thermostaten verschenen, hierdoor konden mensen hun verwarming instellen zonder dit elke keer handmatig te moeten doen. In de jaren '70 kwam er nog een grote stap: het eerste domotica systeem werd uitgebracht genaamd X10. Hiermee konden bijvoorbeeld lampen en andere apparaten vanuit een andere kamer aan- of uitgezet worden. Dit was toen der tijd erg revolutionair, maar het systeem was traag en soms ook onbetrouwbaar.


De digitale revolutie

 In de jaren '90 en het vroege 2000 ontstonden er steeds meer digitale technologieën. Internet werd alsmaar populairder en draadloze netwerken, genaamd Wifi, werden steeds beter. Dit zorgde ervoor dat apparaten in huis met elkaar konden communiceren zonder kabels. En dat je meer kon dan alleen een lamp aan- of uitzetten. Slimme thermostaten werden ook steeds beter, neem de “Nest Thermostat” uit 2011, die leerde zelf welke temperatuur jij fijn vond en was te verbinden met Wifi.
Ook kwamen er slimme beveiligingssystemen, zoal camera's die je via je mobiele telefoon ieder gewenst moment kon bekijken. Bekende merken zoals Philips Hue begonnen met “slimme” verlichting, waar je de kleur en sterkte van je lampen in huis op afstand via een app kon aanpassen.